Последните новини от "Ориент,онлайн магазин":

вторник, 12 май 2009 г.

Тегленето от банкомат вече струва 1 левче

Тегленето от банкомат вече струва 1 левче. Тихо и полека банките пак вдигнаха таксите

11 Май 2009

Много хора не подозират, че тегленето от банкомат вече им се таксува до 1 лев, независимо от размера на изтеглената сума. Снимка: Булфото

Тегленето на пари от банкомати и банкови гишета поскъпна тихо и незабележимо в последните месеци. Повечето български банки промениха тарифите си в месеците от началото на годината и някои вече удържат по левче за теглене на пари с дебитна карта от банкомат (виж по-долу таблица с тарифите на по-големите банки). Сред банките с обновени тарифи са Прокредитбанк, Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, СЖ Експресбанк, Банка ДСК, Пощенска банка. По старите тарифи работят Първа инвестиционна банка (ПИБ), Алианц – България, ОББ, но клиентите им трябва редовно да проверява за промени, за да не се изненадат неприятно.

По принцип всички увеличения се правят тихомълком. Те не са скрити, обявени са на интернет-сайтовете на банките и в клоновете им, но при подобни промени в тарифите банките би трябвало да уведомят изрично всичките си клиенти с писмо, по мейл или други начини, а те не го правят.
При някои банки промените в тарифите засягат различни услуги, а не тегленето от банкомати (АТМ) и ПОС-терминали, но при други тегленето от банкомат става 1 лв. Например с карти на Прокредитбанк до януари 2009 тегленето от техен банкомат беше безплатно, а от АТМ на друга банка струваше 25 евроцента. В момента таксите са съответно 10 евроцента и 50 евроцента (тоест 20 ст. и 98 ст.).
Същото се отнася и за ПОС устройствата. Преди беше безплатно да теглиш пари от гише в клон на банката, а сега струва 0.10 евро. От клон на друга банка се удържат 1 евро+1% от сумата, в сравнение с 0.30 евро преди. За още сравнения със старите тарифи, виж тук.

Такси при теглене от банкомат с дебитни карти Visa electron/Maestro по новите тарифи:

Прокредитбанк – 10 евроцента от собствен банкомат, 50 евроцента от АТМ на друга банка
Пощенска банка – 20 стотинки от собствен банкомат, 90 стотинки от АТМ на друга банка
ОББ – 20 стотинки от банкомат на ОББ, 90 стотинки от АТМ на друга банка
Уникредит Булбанк – без такса от собствен банкомат, но 98 стотинки от друг
Райфайзенбанк – 20 стотинки от банкомат на Райфайзенбанк и 70 стотинки – на друга банка
Експресбанк – без такса на собствен АТМ, 74 стотинки на друг банкомат
Банка ДСК – 15 стотинки от банкомат на ДСК, 75 стотинки – на друга банка
Първа инвестиционна банка (ПИБ) – без такса от собствен банкомат, 60 стотинки от друг

Тегленето на пари от банкомат с кредитна карта обаче е много по-скъпо. Ето тарифите на някои банки:

Такси при теглене от банкомат с кредитни карти Visa /Mastercard:

Прокредитбанк – 1 евро+1% от собствен банкомат и 2 евро+1% от друг
Пощенска банка – 3%, но минимум 5 лева, независимо от банкомата
ОББ – 2 лева, независимо от банкомата
Уникредит Булбанк – 1.5%+1.5 евро от собствен банкомат и 1%+3 евро от друг
Райфайзенбанк – 1.5%, минимум 3 лева от собствен банкомат и 1.5%, но минимум 5 лева от друг
Експресбанк – 1 лев от собствен банкомат, 2 лева от друг
Банка ДСК – 1 лв.+3% на собствен банкомат и 2 лв.+3% от други банкомати
Първа инвестиционна банка (ПИБ) – 1 лев+1% от собствен банкомат, 3 лева+1% от друг
Алианц – България – 2 лева от собствен банкомат, но 6 лева+1.5%, минимум 10 лева от друг

Горните тарифи са валидни за банкомати в България. Тегленето на пари от АТМ в чужбина е много по-скъпо с кредитни карти, примерно – 3%, но минимум 15 лева (Пощенска банка), 5 евро+1.5% (Прокредитбанк), 6 лв.+1%, но минимум 10 лева (ОББ) и др.

Тегленето на пари в брой от банковите офиси също е поскъпнало, а ако на човек му се наложи да тегли от гише на друга банка, може да го обложат с двойна такса. В клоновете на ПИБ и на Пощенска банка например тегленето на пари в брой с карти на други банки се таксува с 4% от сумата. Отделно клиентът плаща по тарифата на своята банка за това, че ползва чужд банков офис.

По аналогия с кредитните карти, хората са свикнали да мислят, че при пазаруване с банкова карта в магазина не им се удържа комисиона. За много от дебитните карти обаче това не важи. За всяка покупка се удържат между 15 и 40 стотинки, в зависимост от тарифата на банката издател.

Цените за месечни извлечения по сметки също са променени. Те варират между 50 стотинки и 2 лв., но някои банки ги изпращат безплатно по имейл (Прокредитбанк), други взимат по 20 стотинки на страница (Първа инвестиционна банка), така че таксата трябва да се провери за конкретната карта, банка и клиент.

При внасяне на пари по сметка някои банки също удържат процент от сумата. До 2000-3000 лева почти навсякъде е безплатно, но за по-големи суми има такса, примерно – 0.1%, но максимум 100 лв. (Първа инвестиционна банка). Същото важи и при тегленето на пари в брой над 2000-3000 лева, само че удръжките са по-големи – 0.2%, но максимум 200 лева (Първа инвестиционна банка), 0.40%, но максимум 600 лева (Булбанк) и др. Повечето банки изискват клиентът да ги предупреди 1 ден, а ОББ - 3 дни по-рано, ако възнамерява да тегли голяма сума. Ако тръгне да тегли без предупреждение, парите се облагат с по-голям процент – например с 0.3%, максимум 300 лева. В случай, че клиентът е заявил ден по-рано, но се откаже да тегли, пак му взимат такса (нещо като неустойка), която е 0.5% върху неизтеглената сума в ОББ.

В тарифите на банките има раздел „Касови операции“, където може да се провери какви удръжки се правят при теглене и внасяне на по-големи суми. Някои банки като Първа инвестиционна банка имат по-високи такси при теглене (0.3%) и внасяне (0.15%) на чуждестранна валута, отколкото за операциите с левове.

Тарифни списъци на осем български банки*:

Прокредитбанк

Пощенска банка

ОББ

Уникредит Булбанк

Райфайзенбанк

Експресбанк

Банка ДСК

Първа инвестиционна банка

——————————-
*
Тарифата на Алианц–България е трудно откриваема на сайта и непълна. За да получат повече информация, клиентите трябва да се свържат по телефона или да посетят банков офис.

1 коментар:

Анонимен каза...

Аз затова не се занимавам много, много с пари в брой, предпочтитам да се разплащам на ПОС терминали. На все повече места в БГ вече има такива. Самото наличие на ПОС в магазина ме кара да гледам на него с много повече уважение и да се чуствам качествено обслужен.